måndag 22 februari 2010

Livet i stugan är, förutom trivsamt lugnt, dagar som går i matens tecken. Det var länge sedan jag använde recept i matlagningen, nu har jag nästan bläddrat sönder senaste numret av Buffé och tillagat flera av recepten ur tidningen.

Pasta med Karljohansvamp och kryddiga korvar
I fredags åt vi den pastarätt som du ser på bilden. Jag använde en färsk pasta fylld med Karljohansvamp som jag strödde hackade och stekpannerostade valnötter över. Avslutade med grovriven färsk parmesan. Enkelt. Egentligen räcker det så här, men vill man ha något köttigt till kan jag rekommendera kryddiga korvar. I ICAs sortiment finns fin-fina premiumkorvar i ett flertal smaker att välja mellan. Min favorit är Minichorizo, men jag kan också rekommendera Sremska, Kabanoss, Salsiccia eller Debreciner. Samtliga har en hög kötthalt, ett schysst tuggmotstånd och är tydliga i sin kryddning och har en mycket god smak av traditionell rökning med alspån!

Lax med parmachips
På lördagskvällen testade vi ett laxrecept, också ur Buffé. Tyvärr blev bilden ganska trist, så den publicerar jag inte här. Receptet är hyfsat enkelt. Lägg en laxsida med skinnsidan ner på en bakplåtspapperklädd plåt. Skär upp en ficka längst med laxen som du fyller med en röra på Creme Fraiche, grovhackade kronärtskockshjärtan och soltorkade tomater (i örtkryddad olja) samt grovriven Västerbottensost. Krydda gärna med salt och peppar. Ringla lite av oljan från tomaterna ovanpå laxen.

Innan du ställer in laxen i ugnen ska du rosta Parmaskinka till krispiga chips som den ugnstekta laxen dekoreras med. Lägg ut några skivor på en plåt (klädd med bakplåtspapper) och ställ in i ca 225 graders ugnsvärme. Låt stå i sådär 10-15 minuter och ta därefter ut plåten. Låt parmachipsen svalna medan du ugnssteker laxen (ca 15-20 minuter - kolla att den är genomstekt i mitten). Servera den chipsdekorerade laxen tillsammans med en grönsallad och något gott på potatis, klyftpotatis till exempel. Har du kvar något av Creme Fraiche-röran kan du servera den som sås i en skål bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar